Gemeente Gulpen-Wittem past ecologisch maaibeheer toe voor versterking van de natuur

Het Limburgse Heuvelland staat bekend om zijn diversiteit en soortenrijke natuur. De bijzondere kalkgraslanden en -bossen zijn daar bekende voorbeelden van. Echter liggen veel van de bijzondere natuurgebieden in het heuvelland ver uit elkaar. Om toch uitwisseling van soorten mogelijk te maken zijn lijnvormige elementen zoals bermen, holle wegen en graften zeer belangrijk. Zij vormen al eeuwenlang de verbindingen tussen deze gebieden. Naast een verbindende functie tussen gebieden vormen deze bermen en holle wegen zelf ook kleine natuurgebieden die met juist beheer heel bijzonder en zeer soortenrijk kunnen zijn.

Projecten

Sinds 2018 is gemeente Gulpen-Wittem in samenwerking met diverse partners betrokken bij het project ‘Boshommellandschap’. Dit is een samenwerkingsproject tussen natuurbeschermingsorganisaties, gebiedsbeheerders, agrariërs, gemeenten, provincie en wetenschap waarin - onder andere door middel van aangepast ecologisch bermenbeheer - gewerkt wordt aan een verbetering van het leefgebied van bijen en hommels op landschapsschaal. Sinds 2020 is de gemeente ook actief betrokken bij het in stand houden en verbeteren van zeldzame plantenpopulaties in haar bermen via het uitvoeringsproject ‘Operatie Peperboompje’ wat in samenwerking met Wageningen Universiteit en Bosgroep Zuid Nederland wordt uitgevoerd.

Beheer

Beide projecten bevorderen de soortenrijkdom van de bermen en holle wegen binnen de gemeente en zorgen daarmee voor de terugkeer van bloemrijke en vaak unieke Zuid-Limburgse natuur. Vanaf 2024 gaat de gemeente specifieke bermen en holle wegen, in het kader van deze twee projecten, intensief beheren waarbij de aandacht uitgaat naar het bevorderen van biodiversiteit en behouden van zeldzame soorten.

Wat betekent dat?

In enkele holle wegen snoeien we gefaseerd overtollige houtachtige gewassen terug, zodat we een diverse ondergroei behouden. Ook maaien we niet alles tegelijk, zodat er variatie in leefgebied blijft en er voor ieder wat te halen is (zij dat voedsel of een schuilplek). Ook houden we rekening met de groei- en bloeiperiode van zeldzame soorten door gefaseerd te maaien.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken