Overstap naar ledverlichting

Graag informeren wij u over een belangrijke stap die de gemeente Gulpen-Wittem zet richting duurzaamheid: we stappen volledig over op ledverlichting voor de openbare verlichting.

Achtergrond en voordelen

Vanaf 2013 is de gemeente Gulpen-Wittem planmatig bezig energieverslindende straatverlichting te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Ondertussen is dat al bij ongeveer twee derde van de totale verlichting gebeurd. Wethouder Piet Franssen benadrukt de voordelen van deze milieuvriendelijke verandering: "Met de vervanging van de ongeveer 1.000 laatste oude lampen bereiken we een maximale energiebesparing met onze openbare verlichting en voldoen wij aan het energieakkoord van 2030."

Waarom ledverlichting?

De voordelen van ledverlichting zijn groot:

  • Energiebesparing: ledverlichting verbruikt flink wat minder energie.
  • Langere levensduur: ledverlichting gaat veel langer mee dan de oude lampen.
  • Verminderd onderhoud: minder storingen en onderhoudskosten.
  • CO2-reductie: minder uitstoot van CO2, wat bijdraagt aan een beter milieu.
  • Slimme verlichting: de nieuwe ledverlichting kan ’s nachts worden gedimd naar 50% van de lichtopbrengst. Hierdoor is om-en-om schakelen niet meer nodig en ontstaan er geen donkere vlekken. Dit zorgt voor een meer gelijkmatiger verlichting, wat het veiligheidsgevoel op straat verhoogt en tegelijkertijd energie bespaart.

Planning

Dankzij de recente goedkeuring van de raad kunnen we het resterende deel in een keer omzetten naar ledverlichting. De vervanging van ongeveer 1.000 lampen staat gepland voor september en is naar verwachting eind 2024 klaar. Wij danken u voor uw begrip en medewerking tijdens deze overgangsperiode en zijn ervan overtuigd dat deze stap bijdraagt aan een duurzamere en milieuvriendelijkere gemeente.

Foto: voorbeeld van ledverlichting (armatuur).

Deze afbeelding geeft een voorbeeld van ledverlichting weer. Armatuur voor de gemeente

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken