Huisvestiging en steun voor Oekraïners, statushouders en asielzoekers in Gulpen-Wittem

Nederland staat voor een grote opgave in de opvang van mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld in een ander land. Dat zijn statushouders, asielzoekers en Oekraïners. Het Rijk heeft bepaald dat elke gemeente in Nederland opvang en onderdak biedt aan deze mensen. De gemeente Gulpen-Wittem doet haar best om iedereen een thuis te bieden.

De komende 3 weken vertellen wij u meer over de opvang van mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld in een ander land. Met deze week over statushouders.

Regeerakkoord

Het nieuwe regeerakkoord is gepresenteerd. U heeft er misschien al van alles over gehoord en gelezen. Ook de spreidingswet is erin genoemd. Die zal mogelijk worden ingetrokken. Het is duidelijk dat dit vragen kan oproepen bij u als inwoner. Bijvoorbeeld de vraag of onze gemeente nu direct stopt met de opvang van statushouders, asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Het antwoord hierop is nee. Onze gemeente gaat door op de ingeslagen weg. Wij blijven opvang organiseren voor mensen die dat nodig hebben. Het mogelijk intrekken van een spreidingswet betekent immers nog niet dat er minder asielzoekers ons land binnen komen. Zo lang er instroom is van vluchtelingen en ontheemden zullen ze door gemeenten opgevangen moeten worden. Ook door onze gemeente. Wij vinden het van belang dat alle gemeenten hierin een eerlijke bijdrage leveren.

Wat zijn statushouders?

Een statushouder is een vluchteling die asiel heeft gevraagd in Nederland en die na onderzoek een verblijfsvergunning heeft gekregen en dus in Nederland mag blijven. Statushouders hebben dezelfde rechten en plichten als andere inwoners met een Nederlands paspoort. Ze komen vaak uit oorlogsgebieden als Syrië, Eritrea of Somalië.

Huisvesting van statushouders

De Rijksoverheid bepaalt hoeveel statushouders een gemeente moet huisvesten. Dat wordt twee keer per jaar bepaald voor het komende half jaar en dit wordt de taakstelling genoemd. De omvang van de taakstelling hangt af van het aantal inwoners van een gemeente. In Nederland verblijven ongeveer 14.000 statushouders in asielzoekerscentra (AZC’s), omdat er niet genoeg woningen beschikbaar zijn. Hierdoor raken de AZC’s overvol. Een AZC is niet bedoeld voor statushouders. In 2023 moest onze gemeente 32 statushouders huisvesten en voor 2024 zijn dat er 29. Dit jaar zijn er 7 statushouders gehuisvest in onze gemeente. Dat betekent – inclusief de achterstand die al is opgebouwd – dat wij als gemeente de taak hebben om dit jaar nog 43 statushouders aan een woning te helpen.

Huisvestingsplannen in Gulpen-Wittem

Onze gemeente werkt samen met woningcorporaties om sociale huurwoningen beschikbaar te stellen. Omdat er onvoldoende woningen zijn zowel voor de eigen inwoners als de statushouders, moeten er extra woningen gebouwd worden, inclusief tijdelijke woningen. We ervaren met elkaar de urgentie om alle inwoners een thuis te bieden. De gemeente heeft uitgangspunten vastgesteld om mogelijke locaties te beoordelen. Een van de uitgangspunten is dat er zoveel mogelijk naar duurzame oplossingen wordt gezocht waarbij de gemeenschap versterkt wordt en het woningaanbod voor de gehele gemeenschap verbetert.

De rol van het COA

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang in de AZC’s. Deze zijn voor vluchtelingen en asielzoekers bedoeld. Door de woningcrisis is de uitstroom van statushouders beperkt. Dit zorgt voor een tekort aan plaatsen in de AZC's. Om ruimte te maken in deze opvang voor nieuwe instroom, maakt het COA nu plaats door statushouders uit te plaatsen in bijvoorbeeld tijdelijke hotels. Dit kan zonder toestemming van de gemeente.

Wat kunt u doen?

De gemeente zoekt particuliere woonruimtes voor meerjarige bewoning. Als u woonruimte beschikbaar heeft of een idee voor woonruimte heeft, neem dan contact op met de gemeente via info@gulpen-wittem.nl. Ook als u seizoenswerk heeft neem dan gerust contact op of u statushouders in dienst kunt nemen. Daarnaast kunt u ook statushouders sociaal of maatschappelijk begeleiden door hen bijvoorbeeld te introduceren in het verenigingsleven.

Begeleiding statushouders

Statushouders in Gulpen-Wittem krijgen begeleiding van de gemeente en Vluchtelingenwerk, eventueel in samenwerking met de Thuisgevers. Alle statushouders moeten een inburgeringscursus volgen en worden geholpen bij het vinden van werk. Zolang zij geen werk hebben, ontvangen zij een uitkering.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken