Bent of kent u een mantelzorger? Vraag dan het mantelzorgcompliment 2024 aan

Zorgen voor een ander is niet vanzelfsprekend. Een mantelzorger heeft namelijk niet altijd gekozen voor deze taak, maar draagt toch zorg voor de gezondheid van dierbaren om zich heen door ze te ondersteunen in het dagelijks leven. Mantelzorg kan intensief zijn en gaat soms wel 24 uur per dag door. We mogen trots zijn op deze kanjers. Zij verdienen een groot mantelzorgcompliment! Vindt u dat ook? Deel dan ook een mantelzorgcompliment uit! Of attendeer mantelzorgers erop dat zij hun zorgvragers helpen om dit aan te vragen.

Wat is het mantelzorgcompliment?

Het mantelzorgcompliment is een jaarlijkse vergoeding voor mantelzorgers. Het is een geldbedrag van maximaal € 200. Krijgt de zorgvrager hulp van meerdere mantelzorgers, dan mag hij of zij dit bedrag over hen verdelen.

Wie vraagt het mantelzorgcompliment aan?

Degene die de zorg ontvangt, kan het mantelzorgcompliment bij de gemeente aanvragen. Kan hij of zij dit niet (meer), dan kan de mantelzorger hem/haar hierbij ondersteunen.

Wie komt ervoor in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een mantelzorgcompliment gelden de volgende voorwaarden:

  1. De zorgvrager moet in de gemeente Gulpen-Wittem wonen. De mantelzorger mag wel buiten de gemeente Gulpen-Wittem wonen.
  2. De zorgvrager krijgt in 2024 minstens 8 uur per week en langer dan 3 maanden niet zijnde gebruikelijke hulp van de mantelzorger(s).
  3. De hulp door de mantelzorger mag geen gebruikelijke hulp zijn. Gebruikelijke hulp is hulp die van de partner, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten mag verwacht worden. Bijvoorbeeld het doen van boodschappen voor uw hulpbehoevende partner.
  4. De zorgvrager mag 1 mantelzorgcompliment per jaar aanvragen.

Hoe kunt u het mantelzorgcompliment aanvragen?

Het mantelzorgcompliment kunt u van 1 augustus 2024 tot en met 30 november 2024 aanvragen. Daarvoor vult u een aanvraagformulier in. U kunt:

Het aanvraagformulier moet u volledig en naar waarheid invullen. Zonder een volledig ingevuld formulier kunnen wij de aanvraag helaas niet in behandeling nemen.

Stuur het formulier vervolgens naar het volgende adres:
Gemeente Gulpen-Wittem
t.a.v. het Wmo-loket
Postbus 56
6270 AB Gulpen

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier?

Neem dan contact op met Francien Heussen van MEE Zuid-Limburg. Zij biedt mantelzorgers in Gulpen-Wittem gratis ondersteuning. Francien is bereikbaar via telefoonnummer 088 010 22 22 of stuur een mail naar info@meezuidlimburg.nl.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken