Groenonderhoud in de gemeente: hoe onderhouden we het groen en wat kunt u zelf doen?

Gulpen-Wittem is een groene gemeente. Dat is belangrijk voor mens, dier en natuur. Maar ook mooi voor het oog en aantrekkelijk voor de sfeer. We doen ons best om de openbare ruimte door het jaar heen op een bepaald (vastgesteld) kwaliteitsniveau te houden. Soms is dat best een opgave. Want óf en wanneer er specifieke werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen de wisselende weersomstandigheden bijvoorbeeld een hele grote rol. Sinds oktober hebben regenval en warme periodes elkaar afgewisseld. Daardoor groeide het onkruid en de beplanting harder dan andere jaren. Omdat tegen deze weersomstandigheden geen enkel beheer en onderhoud is opgewassen hopen wij op uw begrip. We moeten ook rekening houden met bestaande flora en fauna en stemmen daar de momenten waarop we onderhoud aan het groen uitvoeren op af.

Ook u kunt als inwoner of ondernemer een bijdrage leveren aan het groenonderhoud. In dit artikel leest u wat de gemeente doet en waarop dat gebaseerd is, en wat u zelf kunt doen.

Gifvrij bestrijden van onkruid op verhardingen

Op stoepen, pleinen, parkeerplaatsen, kiezelpaden en in brandgangen verwijdert de gemeente onkruid. Dat doen we door middel van branden of borstelen. In plantvakken en plantsoenen halen we onkruid weg door middel van schoffelen of maaien. Bijzondere planten laten we staan omdat deze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het plantsoen. Het onkruidseizoen loopt meestal van half april tot half oktober, soms eerder en langer afhankelijk van het weer. De gemeente kan pas starten met biologische bestrijding als het onkruid is opgekomen. Het onkruid is daarom eerst een periode zichtbaar. In onze planning houden wij rekening met 5 onderhoudsbeurten per jaar.

Zelf uw stoep onkruidvrij maken

Hieronder leest u tips over hoe u zelf makkelijk het onkruid op uw eigen stoep (gifvrij) kunt weghalen. Er zijn verschillende manieren.

  1. Onkruid tussen bestrating weghalen kan met kokend water, zonder toevoeging. Het onkruid verbrandt en gaat dood. Schenk het kokende water over het onkruid, laat het even intrekken en schrob dan het onkruid weg. U kunt ook het kookvocht van aardappelen en bloemkool gebruiken.
  2. Maak voegen schoon met een onkruidkrabber of een oud aardappelschilmesje. Er bestaan ook speciale stalen onkruidborstels.
  3. Weer een andere manier is een oplossing van heet water en soda. Los 5 eetlepels soda op in een emmer heet water. Schenk het water over het onkruid, laat het intrekken. Schrob daarna het onkruid weg.
  4. Voor kleinere oppervlakten kunt u gebruikmaken van een gasbrander. De plantjes sterven pas na een paar dagen af en dan kunt u ze wegvegen.

Terreinen van derden

De gemeente pleegt onderhoud aan het gemeentelijke groen en voert geen werkzaamheden (meer) uit op terreinen van derden. Als u vindt dat er onderhoud gedaan moet worden aan een terrein dat niet van de gemeente is, dan adviseren wij u in elk geval om zelf contact op te nemen met de eigenaar van het perceel en om te verzoeken onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Groen algemeen/ onkruid perken (schoffelen)

De gemeente werkt samen met aannemers om het groen in de gemeente te onderhouden. Op dit moment wordt er hard gewerkt om onkruid te verwijderen en de gemeente netjes te houden. Door de aanhoudende regen en hoge temperaturen groeit het groen momenteel overal erg hard. Hierdoor kan tijdelijk (enige) overlast ontstaan.

Hagen

Gemeentelijke hagen worden 2 keer per jaar geschoren. Waar hagen het zicht in het verkeer negatief kunnen beïnvloeden wordt 4 keer per jaar geschoren. Afhankelijk van weersinvloeden groeit de ene soort haag sneller dan de andere soort.

Bermen

De bermen worden 2 keer per jaar gemaaid. Bij de eerste maaibeurt wordt ongeveer 1 meter breed gemaaid en bij de tweede beurt de volledige berm. Bij een aantal bermen wordt ecologisch maaibeheer toegepast. Dat betekent dat deze bermen slechts voor een gedeelte gemaaid worden zodat er voedsel en/of een schuilplek blijft bestaan voor vlinders, bijen en zweefvliegen.

Gazons

Hoeveel onderhoud gepleegd wordt aan gazons in de gemeente, hangt af van het beeldkwaliteitsniveau dat is vastgesteld voor een bepaald gebied. Voor de centrumgebieden is dit beeldkwaliteitsniveau A (weinig kaal oppervlak). Voor de dorpskernen en bedrijventerreinen is dit beeldkwaliteitsniveau B (in beperkte mate kaal oppervlak). Het uitmaaien rondom obstakels, met uitzondering van bomen, wordt afhankelijk van het weer met enige regelmaat uitgevoerd.

Bosplantsoen

Bij de bosplantsoenen wordt afhankelijk van de groei 1 à 2 keer per jaar de randen van het plantsoen gesnoeid aan de zijde van de openbare ruimte. Het afzetten van bosplantsoen, waarbij de aanwezige planten op 30 cm boven maaiveld worden afgesnoeid, wordt dit jaar niet uitgevoerd. In 2024 vindt een inventarisatie plaats om vast stellen welke plantsoenen hiervoor in aanmerking komen en welke locaties prioriteit hebben. Deze locaties worden dan in 2025/2026 opgepakt. Een en ander is afhankelijk van het budget dat de gemeenteraad hiervoor beschikbaar stelt.

Wandelpaden

Een groot gedeelte van de wandelpaden in de gemeente wordt 5 keer per jaar gemaaid. Aan de verharding van wandelpaden wordt geen onderhoud uitgevoerd. Het is aan de wandelaar om het pad wel/niet te gebruiken. Perceeleigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun eigen perceel.

Bomen

De gemeente controleert in 2024 de gezondheid van alle gemeentelijke laan- en straatbomen, dat is een wettelijke verplichting. Ook start dit najaar het onderhoud aan verschillende bomen die zijn aangemerkt als ‘risicobomen’. Dat betekent dat we afgestorven en/of laaghangende takken die een gevaar vormen in de openbare ruimte zullen verwijderen. Vanaf 2025 starten we met cyclisch beheer van gemeentelijke laan- en straatbomen. Dat betekent dat verspreidt over de komende 6 jaar alle bomen, in zoverre noodzakelijk, gesnoeid worden. De mate van snoei gebeurd op basis van het gewenste boombeeld en naar inzicht van de boomverzorger. Het gaat hierbij om ongeveer 20.000 bomen.

Uit de boomveiligheidscontrole zal blijken welke bomen gekapt moeten worden. De gemeenteraad neemt een besluit over de gelden die daarvoor nodig zijn, voordat deze werkzaamheden uitgevoerd worden. Niet alle dode bomen zijn gevaarlijk maar ecologisch gezien wél van groot belang. Daarom worden niet alle dode bomen gekapt. Bij een melding over een dode boom wordt altijd gekeken of de boom een gevaar vormt en op basis daarvan wordt besloten welke handeling noodzakelijk is en op welke termijn.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken