Start van straatcoaches in Gulpen-Wittem

In navolging van andere gemeenten gaan ook wij tot aan het einde van 2024 straatcoaches inzetten. Vanaf 1 september 2024 start de proefperiode en zijn deze straatcoaches actief in de verschillende dorpskernen om het aantal meldingen over jeugdoverlast terug te dringen.

Straatcoaches

Straatcoaches zijn getrainde professionals die aanwezig zijn in de openbare ruimte om jongeren te begeleiden, ondersteunen en adviseren. Zij treden op als aanspreekpunt voor de bewoners, signaleren waar problemen spelen en helpen bij het voorkomen van overlast. Straatcoaches hebben bewezen een goede verbinding te zijn tussen de jeugd en gemeenten. Door hun flexibiliteit qua inzet kunnen zij ook in de avonden ingezet worden, waardoor er dus meer contactmomenten met de jongeren zijn. Het doel is om de verbinding in de gemeenschap te versterken en bij te dragen aan een leefbare omgeving voor iedereen.

“In Gulpen-Wittem willen we mét de jeugd praten in plaats van over de jeugd. Wij willen graag met hen in contact komen én blijven om zodoende van hen te horen wat hen bezighoudt. Tegelijkertijd willen we hiermee overlast gevend gedrag aanpakken en voorkomen dat jongeren in de verleiding komen om zich op het criminele pad te begeven”, aldus wethouder Derksen.

Herkenbaar

De straatcoaches zijn herkenbaar aanwezig in de kernen en makkelijk aanspreekbaar voor alle inwoners. Zij werken nauw samen met maatschappelijk werk, de politie, scholen en andere partners om een integrale aanpak te waarborgen.

Evalueren

De ervaringen en bevindingen van de straatcoaches worden regelmatig besproken om hun effectiviteit én de behoeften in de kernen in kaart te brengen. Aan het einde van de proefperiode is er een evaluatie. En wordt er een besluit genomen over een mogelijke structurele inzet.

Op deze foto staan twee mannen afgebeeld. Ze dragen allebei een zwart tshirt met de opdruk straatcoaches secutor.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken