Oprichten van de Denktank Sociaal Domein

In oktober 2023 hebben de leden van de Adviesraad Sociaal Domein helaas hun lidmaatschap opgezegd. Met als gevolg dat er binnen de gemeente Gulpen-Wittem niet langer meer een Adviesraad Sociaal Domein actief was en is.

Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Participatiewet is het wettelijk verplicht om inwoners te betrekken bij het opstellen van het beleid. Als college van burgemeester en wethouders vinden wij dit niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk om inwoners structureel te betrekken bij het beleid binnen het sociaal domein. De manier waarop dit gebeurt, mogen gemeenten zelf vormgeven. Daarom hebben wij de afgelopen periode onderzocht welke vorm van burgerparticipatie de beste voor ons is. We zijn tot de conclusie gekomen dat een Denktank Sociaal Domein het beste bij ons past.

Hoe werkt de Denktank Sociaal Domein?

De Denktank Sociaal Domein heeft een signalerende en adviserende functie richting het college van burgemeester en wethouders over onderwerpen binnen het sociaal domein. Ze brengt belangrijke onderwerpen onder de aandacht bij de gemeente. En zorgt voor verbinding met bestaande initiatieven. We willen eerder in gesprek met inwoners om informatie op te halen over waar behoefte aan is, waar men tegenaan loopt en wat er bijvoorbeeld anders zou kunnen. We geloven in het gebruiken van de ervaringen van inwoners (de leefwereld) om beleid en dienstverlening te verbeteren.

Waaruit bestaat de Denktank Sociaal Domein?

De Denktank Sociaal Domein bestaat uit minimaal 5 en maximaal 9 leden, waarvan een onafhankelijke voorzitter. Alle leden zijn betrokken inwoners van de gemeente Gulpen-Wittem die mee willen denken over bepaalde onderwerpen. Onze voorkeur gaat uit naar een mix van leden van bijvoorbeeld leeftijd, achtergrond en ervaring. Waarbij iedereen met zijn/haar kwaliteiten een bijdrage levert. Op basis van signalen uit de kernen kiest de Denktank onderwerpen om over in gesprek te gaan. Andersom vraagt de gemeente de Denktank om advies over belangrijke ontwikkelingen.

De Denktank komt meerdere keren per jaar bij elkaar en overlegt periodiek met de gemeente, zowel met de wethouder Sociaal Domein als met de ambtenaren. Ook worden er themabijeenkomsten georganiseerd en kan de Denktank opleidingen en trainingen volgen.

Oprichten Denktank Sociaal Domein

Het college van burgemeester en wethouders wil graag beginnen met het vormen van de Denktank Sociaal Domein. Het doel is om begin 2025 te starten met de Denktank.

Wilt u, samen met de gemeente, vanuit uw ervaring meedenken over onderwerpen binnen het sociaal domein? Dan is de Denktank Sociaal Domein van de gemeente Gulpen-Wittem misschien wel iets voor u!

Dit neemt u mee als lid van de Denktank Sociaal Domein:

  • U bent meerderjarig en woont in Gulpen-Wittem.
  • Ervaringsdeskundig of ervaringsdeler binnen het sociaal domein.
  • Enthousiast, betrokken en nieuwsgierig naar wat er leeft in de samenleving.
  • Bekend of geïnteresseerd in een of meer velden van de Wmo, Participatiewet, Jeugdwet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de nieuwe Wet inburgering.
  • Bereid zich meerdere uren per maand in te zetten voor een periode van 2 jaar.

Wat verwachten wij van u?

  • U durft input te geven vanuit eigen ervaringen of vanuit signalen afkomstig uit het netwerk.
  • U vindt het leuk om binnen een team samen te werken en u staat open voor andere opvattingen vanuit een nieuwsgierige en kritische houding.
  • Integriteit staat hoog in het vaandel, en u voelt aan wanneer er sprake is van belangenverstrengeling of het bevoordelen van een groep of individu.

Interesse om aan te sluiten of wilt u meer weten?

Voor meer informatie of aanmelden kunt u op maandag, dinsdag en donderdag contact opnemen met Salima Ben Braim via e-mail: salima.ben.braim@gulpen-wittem.nl of telefoon/WhatsApp: 06 15 94 89 85.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken