Herstel van natuurgebied Gulperberg

Op de Gulperberg, direct onder het Mariamonument en boven de Gulperbergweg, vindt vanaf dinsdag 24 september natuurherstel plaats.

Wat gaan we doen?

Een van de werkzaamheden is plaggen. Plaggen houdt in dat de toplaag van de bodem afgegraven wordt (bovenste 10 centimeter), zodat de kalkrijke laag meer aan de oppervlakte komt. Deze kalkrijke laag bevordert de groei van zeldzame en bijzondere plantensoorten van het type heischraal grasland. Ook worden op de locatie net onder de Gulperbergweg enkele struwelen verwijderd. Daardoor worden de paden weer meer toegankelijk, behouden we de openheid van het landschap én bevorderen we de groei van korte vegetatie.

De wandelpaden gaan tijdelijk voor een paar dagen dicht. Wandelaars kunnen er wel omheen lopen via de Gulperbergweg en Panoramaweg. De toplaag van de bodem en takken worden over een maand opgehaald en afgevoerd.

Waarom voeren we natuurherstelmaatregelen uit?

Een deel van de Gulperberg is erg verruigd met grassen en bramen vanwege een voedingsrijke toplaag. Hierdoor is de biodiversiteit erg laag, terwijl deze plek dankzij zijn unieke zonbeschenen ligging/helling juist veel potentie heeft voor bijzondere soorten! Die potentie geven we nu de ruimte.

Waar houden we rekening mee?

Voorafgaand aan deze werkzaamheden is er ecologisch onderzoek geweest (quickscans). Maatregelen die beschreven staan in deze onderzoeken volgt de aannemer op om negatieve effecten op specifieke soorten en locaties te voorkomen. Zo besparen we het bloemrijke gedeelte onderaan de berg, blijven we weg met machines bij de bomen en werken we alleen in een bepaalde periode in het jaar.

Daarnaast houden we rekening met hoosbuien. Door alleen het bovenste stuk van de Gulperberg af te graven en niet het onderste stuk, voorkomen we uitspoeling van grond op de weg. Het onderste gedeelte van de begroeiing voorkomt daarmee modderstroming.

Waar werken we naar toe?

Op onderstaande foto’s is te zien hoe de vegetatie er nu uitziet en hoe we willen dat het in de toekomst komt uit te zien.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met Nathalie Obrusnik (projectleider) via e-mail: n.obrusnik@bosgroepen.nl. De werkzaamheden worden onder begeleiding van Bosgroep Zuid-Nederland door Luijten Groentechniek B.V. en Bosbedrijf Vandervelden uitgevoerd.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken