November Natuurkrachtmaand: samen met de natuur wateroverlast en droogte te lijf

De natuur is onze bondgenoot bij het tegengaan van wateroverlast en droogte in het Zuid- Limburgse Landschap. Het Fonds Natuurkracht ondersteunt initiatieven die bijdragen aan dit doel. Daarvoor is 1 miljoen euro beschikbaar gesteld dankzij de Nationale Postcode Loterij.
Voor het tweede jaar op rij ondersteunt het fonds de Natuurkrachtmaand. De hele maand november organiseren vrijwilligers en beroepskrachten van IVN Natuureducatie meer dan 20 activiteiten, in samenwerking met de terreinbeherende organisaties in Limburg. Met deze activiteiten versterken we de waterbergingscapaciteit en biodiversiteit van het Geul- en Gulpdal.

Ruim 70 vrijwilligers zijn de laatste maanden druk bezig geweest met het bedenken en organiseren van Natuurkracht activiteiten. IVN Natuureducatie heeft deze vrijwilligers bij elkaar gebracht, opgeleid tot Natuurkracht, voorzien van workshops en trainingen en geïnspireerd om aan de slag te gaan. Samen gaan deze vrijwilligers een gevarieerd aanbod activiteiten neerzetten met als doel om zo veel mogelijk mensen in het Geul- en Gulpdal bewust te maken van het Natuurkracht verhaal. Bij iedere activiteit staat het verhaal van de
reis van de druppel centraal.

De ruim 20 verschillende activiteiten versterken de water-bergings-capaciteit en bio-diversiteit van het Geul- en Gulpdal. Van het aanleggen van de langste haag van Limburg tot een fotografie masterclass en het verwijderen van drainage-buizen uit de grond. Ook bewoners helpen de natuur een handje door tegels of klinkers in te ruilen voor een gratis IVN Tuiny plant-pakket.

Doe mee en meldt u aan via de website van Natuurkracht.

Green-Up day in Geul- en Gulpdal

Een van de activiteiten tijdens de Natuurkrachtmaand is de Green-Up Day, waar het vergroenen van tuinen, straten of wijken centraal staat. Lever stoeptegels of klinkers in en kies uit 3 gratis plantenpakketten: een forest-, haag- of een bloeipakket. De Green-Up Day
is een initiatief van IVN Limburg. Vraag vóór 15 oktober uw plantenpakket aan via de website van Natuurkacht (zolang de voorraad strekt)!

Over het fonds Natuurkracht

Het fonds Natuurkracht ondersteunt plannen waarbij samengewerkt wordt en waarbij de natuur als bondgenoot wordt ingezet om wateroverlast en droogte te lijf te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanplanten van bomen op de hellingen, het herstel/de aanleg van
graften, de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het aanleggen van natte natuur en natuurlijke wateropslag.

Aanvragen voor het fonds worden beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie met daarin experts van Natuur- en Milieufederatie Limburg, WWF, Bureau Stroming en Maastricht Sustainability Institute. Het fonds wil graag samen met de lokale gemeenschap in het Geul- en Gulpdal het verschil maken. Inmiddels heeft het fonds Natuurkracht 1 miljoen euro toegekend aan 15 projecten die eraan bijdragen het water in het stroomgebied te vertragen of de kennis en bewustwording over natuurlijke oplossingen te vergroten. Op dit moment is het fonds gesloten voor nieuwe aanvragen.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken