Nieuw Ondernemersplatform Toerisme actief betrokken bij ontwikkelingen in het toerisme van Gulpen-Wittem

Deze maand is het nieuwe ondernemersplatform toerisme in Gulpen-Wittem gestart. Daarmee heeft de gemeente officieel een meedenkend en raadgevend orgaan om te betrekken bij ontwikkelingen die het toerisme - maar ook ondernemen in bredere zin - raakt. Er zijn niet veel gemeenten in Nederland waar deze vorm van ‘ondernemersparticipatie’ bestaat. Het ondernemersplatform bestaat uit 8 ondernemers uit de toeristische sector, met een onafhankelijke voorzitter.

Er bestond eerder al een toeristische klankbordgroep, maar volgens wethouder Jos Last werd het tijd voor een formelere basis: “Zo kunnen we beter voeling houden met wat leeft en hebben wij ook de beschikking over een deskundig meedenkend en raadgevend orgaan.”

Toerisme is de belangrijkste economische pijler van de gemeente

En daarom wil de gemeente Gulpen-Wittem juist samen met de ondernemers optrekken. Het college van burgemeester en wethouders wil met dit nieuwe ondernemersplatform de komende 2 jaar aan de slag. Daarna wordt de pilot geëvalueerd en besloten hoe het vervolg uit gaat zien.

Burgerparticipatie staat bij de gemeente hoog in het vaandel

Met dit ondernemersplatform wil de gemeente de ondernemers al in een vroeg stadium laten participeren in toeristische ontwikkelingen. Ook buigt het ondernemersplatform zich over onderwerpen die het toerisme raken. Denk aan leefbaarheid, verkeer, duurzaamheid en de transitie van de agrarische sector. De adviezen van het ondernemersplatform worden door het college van burgemeester en wethouders ingezien en beoordeeld, maar zijn niet leidend.

Vaste groep ondernemersplatform

Er wordt uitgegaan van een vaste groep tussen de 8 en 12 ondernemers. Op dit moment bestaat het ondernemersplatform toerisme uit 8 ondernemers, met als voorzitter Bertie Bisschops. Het platform bestaat daarnaast uit: Lars Dorren (La Source), Thom Wetzels (De Bloeiende Berg), Ans Beaujean (Beaujean vacances), Ruben van de Bool (Camping Alleleijn), Xander Karskens (Buitenplaats kasteel Wijlre), Judith Vaessen (Gerardushoeve), Kirsten Abels (TastebyKirsten) en Giulia Vincken (Down South Events). Er zijn nog vacatures voor de thema’s agrotoerisme, groepsaccommodatie, kleinschalige vakantiewoning en Bed & Breakfast.

De leden van het ondernemersplatform nemen op ‘eigen titel’ deel. Wel dienen zij binding te houden met ondernemers in het gebied en in hun sector. Vanuit de gemeente sluiten de wethouder toerisme en de bedrijvencontactfunctionaris altijd aan. Als het thema er om vraagt, worden ook andere ambtenaren of partijen als belangenorganisaties uitgenodigd.

Sluit u aan bij ons ondernemersplatform toerisme?

Neem dan contact op met Bertie Bisschops (voorzitter van het ondernemersplatform) via coachen@home.nl of met Sanne van Mieghem (bedrijvencontactfunctionaris van de gemeente Gulpen-Wittem) via e-mail: bedrijven@gulpen-wittem.nl.

Ondernemersplatform Toerisme

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken