Hulp bij onterecht gestopte kinderopvangtoeslag

Voor wie is er hulp?

Als je slachtoffer bent van de toeslagenaffaire kun je hulp krijgen. Het gaat om ouders, hun (ex)toeslagpartners en de kinderen zelf. Naast een bedrag ter compensatie vanuit de overheid staat de gemeente klaar om je te helpen.
Let op! Je kunt je niet meer aanmelden. Aanmelden als gedupeerde van de Toeslagenaffaire kon tot en met 31 december 2023.
Was je niet in staat om u vóór 31 december 2023 bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) te melden? Dan is het in uitzonderlijke situaties nog mogelijk om je aan te melden. Neem contact op met de Uitvoeringsorganisatie Hersteloperatie Toeslagen om je situatie te bespreken.

Kindregeling

Zijn jouw ouders gedupeerd door de toeslagenaffaire? Voor jou is er dan de kindregeling. Je krijgt een brief van de Belastingdienst over de kindregeling. Daarin staat ook informatie over het geldbedrag dat je krijgt. Naast het geldbedrag kun je ook hulp krijgen van de gemeente.
Wil je met iemand van de gemeente praten over de kinderopvangtoeslagaffaire en de problemen die dat heeft opgeleverd of heb je andere vragen? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Wie je kan helpen is afhankelijk van je leeftijd:

  • Ben je jonger dan 16 jaar? Bel samen met je ouder(s) naar 043 88 00 736. We maken dan samen een afspraak. Bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag.
  • Ben je tussen de 16 en 27 jaar of ouder? Dan kun je contact opnemen met Salima Ben Braim via 043 88 00 736. Op maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag.
  • Ben je ouder dan 27 jaar? Dan kun je contact opnemen met Salima Ben Braim via 043 88 00 736. Op maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag.

We praten dan over jouw situatie en wat jij nodig hebt. Je kunt van ons bijvoorbeeld hulp krijgen bij:

  • Geldzorgen en overzicht op je financiën.
  • Problemen met je gezondheid of als je niet zo lekker in je vel zit.
  • Het zoeken naar werk of het volgen van onderwijs.
  • Ondersteunen bij hulpvragen van je eigen gezin.

Ex-toeslagpartnerregeling

Sinds juli 2023 bestaat er ook een herstelregeling voor ex-toeslagpartners van gedupeerde ouders. Vanaf september 2023 ontvangen de eerste ex-toeslagpartners die bij de Belastingdienst bekend zijn een brief om zich aan te melden voor deze regeling. U hoeft hiervoor niets te doen.

De ex-toeslagpartner regeling bestaat uit:

  • Een compensatiebedrag van €10.000
  • Brede ondersteuning van uw gemeente
  • Hulp bij uw schulden
  • Hulp bij schade

Op de website van UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) kunt u meer lezen over de regeling voor ex-toeslagpartners en kunt u ook checken of u hiervoor in aanmerking komt.

Bent u ex-toeslagpartner en wilt u in aanmerking komen voor de brede ondersteuning? Meld dit dan bij de aanmelding bij de Belastingdienst nadat u de brief ontvangen heeft. U kunt zich dan bij ons melden voor de brede ondersteuning.

Nabestaandenregeling

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Om nabestaanden verder te helpen in het herstelproces is er een regeling voor nabestaanden. Zowel de nabestaanden van overleden kinderopvangtoeslag (KOT)-aanvragers als de nabestaanden van overleden kinderen kunnen in aanmerking komen voor deze regeling.

In april 2024 is UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) begonnen met de uitvoering van de regeling voor nabestaanden van overleden kinderen.

De meeste nabestaanden zijn bij UHT in beeld en zij worden door UHT benaderd via een contactkaart. Op de website van UHT vindt u de voorlopige planning. Daarin leest u welke groep nabestaanden wanneer wordt benaderd. Nabestaanden die geen contactkaart ontvangen, kunnen zich melden bij het Serviceteam van UHT.

Begunstigden van de regeling zijn:

  • In eerste instantie de bij UHT bekende toeslagpartner op het moment van overlijden van het kind.
  • Als er geen toeslagpartner is, dan zijn de eigen kinderen van het overleden kind de begunstigde(n).
  • Als er geen kinderen zijn, worden de ouders van het overleden kind als begunstigde(n) aangemerkt.

Begunstigden van deze regeling hebben recht op:

  • Een formele erkenningsbrief.
  • Een eenmalig geldbedrag volgens de staffel die bij de kindregeling geldt.
  • Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd van het kind op het moment van overlijden.

Er geldt een aanmeldtermijn van zes maanden als er meerdere ontvangers van de regeling zijn. Dit geeft nabestaanden de tijd om na te denken of ze voor de regeling in aanmerking willen komen. Nabestaanden die nog niet bekend zijn bij UHT, kunnen zich binnen deze termijn melden. Het geldbedrag wordt bij meerdere aanmeldingen verdeeld.

Op de website van UHT is alle informatie over de nabestaandenregeling terug te lezen.

Hoe krijg je hulp?

Wij nemen contact met je op als je je gemeld hebt bij de Uitvoeringsorganisatie Hersteloperatie Toeslagen als mogelijk gedupeerde van de toeslagenaffaire. We mogen je alleen benaderen als je hebt aangegeven hulp te willen krijgen van de gemeente. Samen bekijken we wat wij voor je kunnen betekenen.

Heb je eerder aangegeven dat je geen hulp nodig hebt? Dan mogen wij je niet meer benaderen. We moeten je gegevens vanwege privacy verwijderen. Wil je later toch onze hulp? Geen probleem. Neem dan contact op met ons via tel. 14 043, of per e-mail: info@gulpen-wittem.nl. We helpen je graag.

Contact met de gemeente

U bent welkom in het gemeentehuis in Gulpen. Om direct geholpen te kunnen worden adviseren wij u om een afspraak te maken.

Afspraak maken